Hummus – jak go przyrządzić?

AquaSpiritLens / Pixabay

Hummus, czyli potrawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, z dnia na dzień staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jak przygotować hummus idealny i czego nie może w nim zabraknąć?

Hummus – co to takiego?

Hummus to pasta z ciecierzycy, tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu. Tradycyjny przepis na hummus przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Pasta ta jest gładka i puszysta. Dodaje się do niej tahini, czyli pastę z sezamu. Oprócz tego hummus idealny zawiera w sobie czosnek, sól, sok z cytryny i oliwę z oliwek. W niektórych wypadkach zamiast ciecierzycy można zastosować bób. Bardzo często do pasty dodaje się kmin rzymski.

Hummus idealny – przepis

Przepisów na hummus jest wiele. Jednak przepis bazowy jest zawsze taki sam. Tradycyjny hummus przygotowuje się z suchej ciecierzycy.

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
½ szklanki pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1-2 ząbki czosnku pokrojone drobno lub przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sody oczyszczonej (po ½ łyżeczki do moczenia i do gotowania)
sól
posiekana natka pietruszki
oliwa z oliwek
woda

Suchą ciecierzycę przepłukujemy na sitku, a następnie przekładamy do naczynia i zalewamy wodą tak, aby zakrywała nasiona. Dodajemy do tego sodę oczyszczoną i zostawiamy na 6-12 godzin. Kiedy cieciorka zwiększy swoją objętość, należy ją opłukać i przełożyć do garnka i zalać wodą. Ponownie dodajemy sodę oczyszczoną, dzięki czemu czas gotowania znacznie się zmniejszy. Ciecierzycę gotujemy około 1, 5 godziny, aż będzie miękka. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i następnie miksujemy. Jeśli hummus ma być lejący, wówczas zostawiamy znacznie więcej wody. Jeśli chcemy uzyskać delikatną pastę, wówczas warto zmiksować cieciorkę na gorąco.

Po zmiksowaniu dodajemy do naszej pasty tahini, sok z cytryny, czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie miksujmy oliwy z oliwek, gdyż sprawi ona, że pasta będzie gorzka. Najlepiej dodać ją na koniec i wymieszać całość łyżką.

Hummus – zalety dla zdrowia

Hummus ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Zawiera wiele składników mineralnych, witamin. Jest bogaty w białko. Składniki, zawarte w hummusie, obniżają poziom cukru we krwi. Spożywanie hummusu zalecane jest osobom z insulinoopornością czy cukrzycą.
Duża zawartość składników mineralnych, między innymi wapnia i cynku, sprawia, że hummus ma wpływ na mocne kości.

Ciecierzyca przyczynia się do obniżenia cholesterolu, a także zmniejsza ciśnienie krwi, działając ochronnie na układ ochronny. Zawarty w niej błonnik łączy wiąże niekorzystne frakcje cholesterolu, wspomagając wydalanie nadmiaru tłuszczu z organizmu.

Składnikiem hummusu, który ma korzystny wpływ na serce, jest oliwa z oliwek, która obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

Zawarte w hummusie węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze i białka, sprawiają, że pasta zapewnia uczucie sytości na bardzo długo. Dzięki temu znacznie rzadziej sięgamy po przekąski. To idealna potrawa dla osób dbających o linię.