Opanowanie diety bezglutenowej nie jest tak przytłaczające, jak mogłoby się wydawać, gdy znasz podstawowe zasady. Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem na diecie bezglutenowej, czy stosujesz ją od lat, zawarte tutaj informacje stanowią źródło informacji co do bezpiecznej żywności, niebezpiecznej żywności i żywności, która może znaleźć się w szarej strefie.
Żyj naturalnie z bezglutenową żywnością
Dieta bezglutenowa opiera się przede wszystkim na odpowiednim doborze produktów i żywności.Choć obecnie wybór bezglutenowych produktów jest znacznie większy niż jeszcze kilka/kilkanaście lat temu trzeba też wiedzieć jak ją wybierać.
Niektórzy producenci mogą zdecydować się na stosowanie etykiety bezglutenowej na swoich produktach spożywczych i napojach, ale nie jest konieczne, aby te produkty były oznaczone jako bezglutenowe, aby były bezpieczne:
- Owoce świeże, konserwowane lub mrożone.
- Warzywa świeże, konserwowe lub mrożone bez sosu.
- Mięsa zwykłe – wołowina, kurczak, ryby i wieprzowina bez panierki i bulionu.
- Zwykłe produkty mleczne, w tym mleko, jogurt i ser.
- Orzechy i masła orzechowe.
- Napoje, takie jak woda butelkowana, napoje gazowane i soki owocowe.
Czytaj etykiety produktów
Producenci nie są zobowiązani do oznaczania żywności bezglutenowej. Jednak producenci, którzy zdecydują się na użycie etykiety bezglutenowej, muszą spełnić specyfikacje określone w regule.
Niektóre firmy mają unikalny symbol produktu bezglutenowego na opakowaniu, podczas gdy inne mogą po prostu mieć wydrukowany napis „bezglutenowy” z przodu lub z tyłu opakowania. Możesz także poszukać symboli zewnętrznych testów i certyfikacji produktów bezglutenowych. Jednak nie jest konieczne ograniczanie się tylko do produktów, które mają te certyfikaty. Możesz kupić dowolny produkt oznaczony jako bezglutenowy.
Poszukaj etykiety bezglutenowej na każdym zakupionym produkcie zbożowym, w tym mące wykonanej z tych ziaren. Ponadto mąki z orzechów i fasoli powinny być również oznaczone jako bezglutenowe. Chociaż są one uważane za naturalnie bezglutenowe, są narażone na kontakt krzyżowy z glutenem.
Fasola i rośliny strączkowe mogą również być narażone na kontakt krzyżowy z innymi ziarnami. O ile to możliwe, kupuj fasolę i rośliny strączkowe oznaczone jako bezglutenowe.
Nawet jeśli produkt ma etykietę bezglutenową, nadal rozsądnie jest przejrzeć listę składników, aby upewnić się, że żywność nie zawiera żadnych składników zawierających gluten. Czasami żywność jest nieprawidłowo oznaczana przez producenta jako bezglutenowa. Wydaje się, że występuje to najczęściej w przypadku sosu sojowego na bazie słodu i pszenicy.