Zdrowe jedzenie

Czemu służą

Owoce i warzywa powinny stanowić naszą podstawę diety. Dostarczają naszemu organizmowi wiele niezbędnych składników odżywczych. Cytrusy, rośliny strączkowe i warzywa kapustowate są bogate w różnego rodzaju związki, które nie tylko chronią nasz organizm przed różnymi chorobami ale także hamują proces starzenia się skóry. Obniżają także poziom cholesterolu, mają korzystny wpływ na nasze ciśnienie, a nawet mogą okazać się pomocne z chorobami nowotworowymi. Warto więc uwzględnić w swoim pożywieniu zdrowe warzywa i owoce.

Co i jakie wartości

Od dawna wiadomo że cytryna, limonka czy pomarańcza są bogate w witaminę C. Jest to dobry powód aby wykorzystywać je do codziennych przekąsek i deserów. Naukowcy odkryli niedawno, że granaty mogą mieć również właściwości zapobiegające zatykaniu tętnic oraz mogą chronić nas przed rakiem prostaty i innymi nowotworami. Wszystkie rodzaje warzyw kapustowatych zawierają związki przeciwnowotworowe o nazwie izotiocyjaniany potrafiące zniszczyć substancje rakotwórcze zawarte w tytoniu. Sulforafany zawarte w brokułach powstrzymują komórki rakowe przez ich rozmnażaniem się a nawet mogą je zabijać. Możliwość spożywania dojrzałych pomidorów daje wiele korzyści. Zarówno świeże jak i puszkowane pomidory są bogate w likopen który silnie działa i łączy się z obniżeniem ryzyka nowotworów. Im bardziej czerwony jest pomidor tym lepiej dla nas. Rośliny strączkowe są bardzo bogate w błonnik oraz białko, zawierają także witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń. Saponiny które znajdują się w roślinach strączkowych obniżają poziom cholesterolu i bardzo pomagają w zwalczaniu chorób nowotworowych. Średniej wielkości batat pokrywa ponad pięciokrotnie nasze dzienne zapotrzebowanie w witaminę A pod postacią beta-karotenu. Łączony jest z obniżaniem chorób serca i chorób nowotworowych. Portulaka kwitnie tylko latem, można ją znaleźć na łonie natury. Zawiera bardzo duże ilości tłuszczów omega 3. Portulaka jest bardzo bogata w melatoninę która poprawia jakość naszego snu.