
Słodkie wypieki uwielbia każdy z nas. Jednak rodzi się tutaj pytanie, czy wybrać ciasto kupne czy domowe? Wszystko zależy od tego jakimi jesteśmy kucharzami. Przyrządzenie ciasta biszkoptowego, drożdżowego czy tortu w cale nie jest proste. Kupne ciasto nie musi być złe.
Musimy jednak dokładnie przeczytać jego skład. Niektóre ciasta jak bezy w ogóle nie zawierają w składzie mąki. Do wielu ciast dodaje się mleko, jogurt czy masło. Podstawą wielu ciast są jajka. Ciasto można spulchnić sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia czy pianą z białek. Ciasta można smażyć, gotować, ale przede wszystkim piec. Do tradycyjnych ciastek należą eklerki, kremówki czy babeczki.
Rodzaje ciast
Można przygotować ciasto na słono lub słodko. Ciasto drożdżowe można przygotować na dwa sposoby. Wykorzystamy je do pieczenia babeczek i bułeczek lub jako spód do pizzy. Ciasto słodkie składa się z mąki pszennej, drożdży, jaj i cukru oraz mleka i masła. Natomiast ciasto słone z mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kolejnym rodzajem ciasta jest ciasto kruche. Dzięki swojej strukturze możemy go używać do przygotowania ciasteczek, tarty czy mazurków. Składa się ono z mąki, tłuszczu i cukru. Najlepszą mąką do ciasta kruchego będzie krupczatka. Warto dodać prawdziwe masło i granulowany cukier puder. Ciasto należy wyrabiać krótko i schładzać w lodówce. Natomiast ciasto biszkoptowe jest bazą do przygotowania tortu. Jego składnikami są jajka, cukier i skrobia ziemniaczana. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę należy przesiać, a białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kolejnym rodzajem ciasta jest ciasto parzone. Uzyskiwane przez parzenie mąki pszennej wodą, z tłuszczem i wymieszaniem z jajami. Swoje zastosowanie znajduje w ciastach takich jak eklerki, ptysie czy karpatki. Popularnym ciastem jest Pani Walewska. Jego smak jest niezwykle oryginalny. Sernik to ulubieniec prawie każdego z nas. Powinien być delikatny, puszysty i wilgotny. Możemy również przygotować ciasto bez pieczenia, na przykład toffi czy 3bit. Makowiec, krówka, ciasto czekoladowe, z owocami, z kremem, bitą śmietaną czy czekoladą. W lato możemy się cieszyć smakiem ciast z owocami sezonowymi. Natomiast zimą tradycyjną szarlotką, makowcem czy sernikiem. Każdy posiada swój wyjątkowy przepis. Możemy bazować na tradycyjnych przepisach, jak i szukać nowych, innowacyjnych.
Czy ciasta tuczą?
Wszystko zależy od składników, z jakich przygotujemy ciasto. Jeśli zamiast zwykłego białego cukru, dodamy ksylitol , ciasto będzie miało mniej kalorii. Nie musimy dodawać dużej ilości tłuszczu do ciasta, dzięki temu będzie dietetyczne. Białą mąkę dobrze jest zamienić na zdrową, ekologiczną, na przykład kokosową. Ciasto może być zdrowe i nietuczące. Na jego kaloryczność wpływają składniki. W internecie jak i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na dietetyczne ciasta. Wśród nich znajduje się sernik, tort śmietanowy czy makowiec. Istnieje wiele zamienników, ksylitol zamiast cukru, jogurt zamiast śmietany. Ciasta nie muszą być tylko pyszne, mogą być także zdrowe i bogate w składniki odżywcze, jak suszone owoce.