6 przepisów na smaczne pasty kanapkowe

W wielu domach kanapki są podstawą śniadania i kolacji. Klasyczne z żółtym serem lub wędliną stanowią często ulubione danie naszych dzieci. Są łatwe do przygotowania, wygodne do spakowania, idealne jako posiłek do szkoły lub pracy. Czasem jednak możemy poczuć się nimi znudzeni. Szukamy zdrowszych zamienników, innych rodzajów pieczywa czy mniej banalnych dodatków. Jak więc urozmaicić smak naszych kanapek? Najlepiej sięgnąć po kolorowe i zdrowe, domowe pasty kanapkowe. Kuchnia.

Pasty jajeczne

Klasyczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy
sól, pieprz
Składniki miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy przyprawy i poszatkowany szczypiorek. Wszystko mieszamy.

Pasta jajeczna z zielonym groszkiem
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
pół szklanki groszku (świeżego lub mrożonego ugotowanego na miękko)
3 łyżki majonezu
cebula dymka posiekana na małe kawałki
opcjonalnie bazylia, kolendra lub natka pietruszki
sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze na gładką pastę. Doprawiamy do smaku.

Pasty twarogowe

Pasta twarogowa z tuńczykiem
Składniki:
25 dag twarogu
puszka tuńczyka (odcedzonego z sosu lub oleju)
2 łyżki majonezu
cebula dymka posiekana na drobne kawałki
koperek lub szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki mieszamy widelcem, doprawiamy do smaku i podajemy ze świeżym pieczywem.

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
25 dag twarogu
kilka pokrojonych suszonych pomidorów
cebulka lub czosnek
sól i pieprz do smaku
Składniki mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku.

Pasty warzywne

Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
czerwona fasola (sucha)
kilka pomidorów suszonych
czosnek
zioła wg uznania
sól i pieprz do smaku
Fasolę należy moczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Połączyć z resztą składników i zblendować na gładką pastę. Ozdobić listkami ziół.

Pasta z dyni i sezamu
Składniki:
ćwiartka dyni
nasiona sezamu
2 łyżki oleju z pestek dyni, oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
kmin rzymski, sól i pieprz do smaku
Pokrojoną w plastry dynię pieczemy ok. 30 minut w 180°. Na patelni podprażamy sezam. Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku.