Przetwory – zalety.

labenord / Pixabay

Przetwory owocowe czy też warzywne, wybór jest szeroki. W lato możemy robić różne przetwory. Do najpopularniejszych należą dżemy owocowe jak i konfitury. W przypadku warzyw, ogórki konserwowe, kiszone czy też marynowana papryka. Robiąc przetwory w lato, w zimę możemy się cieszyć niebywałym smakiem letnich produktów.

 

Bardzo dużo gospodyń decyduje się na nietypowe przetwory jak sałatki warzywne, syropy owocowe czy też owoce w likierze. Mamy szereg możliwości oraz przepisów nowoczesnych jak i tradycyjnych. Lato oraz jesień jest najlepszym czasem na zrobienie domowych przetworów. Dżemy z truskawek, wiśni, jabłek, gruszek. Sałatki z ogórków, marynowana papryka czy pomidory. Marynowane grzyby czy cukinia. Przetwory możemy robić z dodatkiem octu. Mowa o grzybach, ogórkach, buraczkach. Z dodatkiem cukru robimy wszelkie słodkie dżemy, marmolady czy powidła. Robienie domowych przetworów wymaga cierpliwości. Słoiki oraz zakrętki muszą być wyparzone oraz suche. Do przetworów nie mogą się dostać cząstki innego jedzenia. Wszystkie składniki przetworów muszą być zakryte zalewą. Konfitury, przeciery czy sosy muszą być bardzo dokładnie zagotowane. Pasteryzować możemy odwracając słoiki do góry dnem. Słoiki najpierw należy wyparzyć. Włożyć do zmywarki i włączyć program mycia lub suszenia.

Zalety domowych przetworów

Domowe przetwory są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych. Mają nie tylko prawdziwy smak i prosty skład. Nie zawierają żadnych dodatków i konserwantów. Domowe przetwory takie jak konfitury, dżemy czy powidła to idealne dodatki do pieczywa oraz ciast. Podobnie jak przetwory warzywne. Ogórki kiszone, konserwowe świetnie komponują się z sałatkami. Warto również przygotować domowy keczup. Domowe przetwory można również przyrządzać zimą. Mowa o cytrynach czy żurawinie. Przetwory powstają z owoców i warzyw. Popularne są także soki i kompoty. Warto przygotować własne nalewki. Przetwory spożywcze są prostymi półproduktami wykonanymi z kilku składników. Mogą to być owoce w zalewie czy przetwory z nabiału. Marynować możemy sery np. typu feta. Przetwory to produkty spożywcze, które długo pozostają przydatne do spożycia. Możemy je również wykonywać z pestek i nasion.Do zakonserwowania przetworów z owoców wykorzystujemy cukier. Powinny one mieć odpowiednią konsystencję. Warzywa przetwarza się na kiszonki.

Przepis – jaki wybrać?

 

Dodajemy do nich sól, która przyśpiesza fermentację mlekową. Kiszonki są uważane za jedne z najzdrowszych produktów. Na trwałość produktów ma wpływ ich jakość, sposób konserwacji oraz wykonanie. Ważną rolę odgrywa ich przechowywanie. Najlepsza będzie spiżarnia, gdzie światło ma ograniczony dostęp. Istotna jest także właściwa wentylacja pomieszczenia. Zamiast wybierać kupne przetwory, najlepiej jest je wykonać samodzielnie w domu. Mamy wpływ na ilość dodawanych składników, przypraw jak i jakość produktu. Zarówno w internecie jak i książkach kucharskich możemy znaleźć wiele przepisów na przetwory owocowe jak i warzywne. Zimą możemy się cieszyć smakami lata, jakimi są truskawki, maliny czy jagody.