Kuchnia dla kobiet w ciąży

Free-Photos / Pixabay

Każda kobieta dba o swój jadłospis w ciąży. Spożywa duże ilości warzyw i owoców. Przyszła mama powinna unikać stresu, ale również wielu niezdrowych produktów. Polecane są świeżo wyciskane soki, sałatki warzywne czy zdrowe przekąski. Kobiety w ciąży muszą unikać cukru, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku i zapachu. Podstawą są tutaj zasady piramidy zdrowego odżywiania.

 

Jadłospis przyszłej mamy musi być bogaty w składniki odżywcze. Posiłki powinny być sycące. Na śniadanie polecane są kanapki z chleba pełnoziarnistego, z wędliną, sałatką, jogurtem i pestkami dyni. Drugie śniadanie powinno bazować na owocach. Obiad składający się z dwóch dań. Zupy jarzynowej i makaronu z sosem i świeżymi ziołami. Na podwieczorek można zaserwować kefir czy maślankę. Na na kolację idealna będzie sałatka z soczewicy i oliwą z oliwek. W trakcie ciąży nie należy pić słodkich i gazowanych napojów. Polecane są owsianki z orzechami, zboża, zdrowe węglowodany. Polecane są zupy. To źródło witamin i błonnika. Warto spożywać zupy krem. Dieta dla kobiet w ciąży powinna być lekka i zdrowa. Należy wyeliminować produkty wysoko przetworzone. Obiad może się składać z mięsa. Ryby na talerzu ciężarnej powinny się znaleźć 3 razy w tygodniu. Dietę warto wzbogacić o kasze. Świetnym dodatkiem do obiadu i sałatek jest dziki ryż.

Filary zdrowego odżywiania

Zdrowa dieta powinna się opierać na produktach wysokiej jakości. Należy pamiętać, że ryby morskie są świetnym źródłem jodu. To świetne źródło witaminy B12. Oczywiście najlepiej zrezygnować z owoców morza, ryb surowych i wędzonych na zimno. Kobiety w ciąży powinny spożywać produkty mleczne. Mleko jest źródłem wapnia. Najlepiej jest wybierać twarogi półtłuste, bez cukru. Warto unikać napojów mlecznych smakowych. Zawierają sztuczne barwniki, aromaty i są dosładzane. W ciąży dużą rolę odgrywa kwas foliowy. Znajdziemy go w brukselce, sałacie i szpinaku. Ważną rolę odgrywają owoce. Porzeczki, maliny i kiwi. Owoce awokado zawierają kwas foliowy, a banany są bogate w magnes i potas. W ciąży należy ograniczyć spożywanie mięsa. Jednak jeśli już je wybieramy, najlepsza będzie wołowina czy drób. Z drobiu należy ściągać skórkę. Zawiera ona wiele cholesterolu. Zdrowa dieta w ciąży to taka, która ogranicza spożywanie wędlin. Zawierają wiele konserwantów i polepszaczy smaku. W ciąży nie powinno się jeść surowego mięsa. Mowa o krwistych stekach. Bardzo ważną rolę z diecie ciężarnej odgrywa kasza. Zawiera cynk, żelazo i witaminę z grupy B. Każda kobieta w ciąży powinna zjadać 3 sztuki jajek tygodniowo. Należy pamiętać, że jaja przepiórcze zawierają wiele aminokwasów, w porównaniu do kurzych. Kuchnia dla kobiet w ciąży nie jest skomplikowana. Wiedzę możemy czerpać z książek. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie rozmowa z lekarzem, a przede wszystkim z dietetykiem. Pomoże nam on ułożyć właściwą dietę. W ciąży dużą rolę odgrywa nawodnienie. Każda kobieta w ciąży powinna pić wodą mineralną bądź źródlaną niegazowaną. W przypadku soków, należy zrezygnować z kupnych, a przygotowywać samemu. Szklanka soku z buraka czy z jabłek jest polecana każdej ciężarnej.